På spaning - vår uteträning

28 juni 2017
Sommaren har gjort entré och Friskis&Svettis uteträning är i full gång. I Edsbergsparken erbjuds  under sommaren kostnadsfri träning beståendes av en rad olika pass. Två av dessa är yoga och  ute-nyheten cirkelfys. 

Yoga
Klockan är strax före tio på lördagsförmiddagen och solen skiner över slänten vid Edsbergs slott. Några cyklar bromsar in och yogamattorna som ryms i cykelkorgar och pakethållare avslöjar att de första yogadeltagarna har anlänt. De är klädda i färgglada träningskläder och med matchande yogamattor. När ledaren Veronica anländer ler hon och hälsar alla välkomna.  

 

Uteyoga fanns på Friskis&Svettis Sollentuna redan för ett par år sedan, och när initiativet i år återigen väcktes fick det positiv respons från ledarna. Allt som behövs för att yoga ute är en yogamatta eller annat underlag för att det ska kännas bekvämt att sitta, ligga och göra övningar på marken. Eftersom det brukar vara ganska blåsigt vid vattnet kan det  även vara bra att ha med sig extra kläder för att behålla värmen. En stor skillnad mellan att yoga inne och ute är omgivningen. Med fågelkvitter, dofter och blicken mot Edsviken blir känslan helt enkelt en annan. 

 

När alla tagit plats på sina mattor inleds passet med en andningsövning med slutna ögon. Veronica guidar med lugn röst deltagarna genom olika övningar och tekniker. Här gäller det både att ha koll på hållningen och andningen. 

 

- Andningsövningarna kan kännas konstiga när man gör dem första gången men de hjälper en att fokusera inåt och får en att se sina bekymmer på ett annat sätt, förklarar Veronica och berättar vidare att medveten andning ökar närvaron i nuet och hjälper en att släppa taget och lämna tidigare händelser bakom sig.

 

Övningarna, som bland annat inrymmer den dynamiska serien solhälsningen, görs i egen takt. De bara fötterna som pryder de färgglada mattorna tillsammans med ljudet av pianotoner på håll ger känslan av harmoni. Tanken är att deltagarna efter yogapasset ska lära sig att se sina bekymmer på ett annat sätt och se nya lösningar till gamla problem. En av deltagarna, som tränar uteyoga med Friskis&Svettis för andra lördagen i rad, är Carolina Videfors, 51.

 

- Yoga utomhus smörjer kroppen och ger mig ett annat perspektiv. Jag har varit på en yogakurs i Thailand och genom att yoga och göra andningsövningar får jag ett lugn som hjälper mig när jag är stressad. Dessutom är Veronica en jättebra ledare med bra utstrålning, berättar hon.  

Yoga

Passet fortskrider och de många olika övningarna skvallrar om att balansen sätts på prov. Ståendes på ett böjt ben och med andra foten vinklad över knät påminner Veronica deltagarna om att känna balansen och andningen i kroppen. Tanken med yoga är just att skapa ett lugn i kroppen och är dessutom ett bra komplement till styrketräning, där stretching, rörlighet och balans lätt glöms bort. 

 

- Poängen är inte att du ska kunna stå på huvudet, då det inte finns någon prestanda inom yoga. Det handlar om att utforska och förena kropp och sinne och att känna sina gränser och respektera dem, menar Veronica.

 

Cirkelfys

Som kontrast och som perfekt komplement till yogan erbjuds på onsdagskvällarna styrketräning i Edsbergsparken. Cirkelfys är ett av de styrkepass som, utöver Cross, Offroad och HIT, finns i schemat och passet hålls av ledarna Claire och Mattias. Här ligger fokus på funktionell styrka, att bli starkare i vardagen genom att förstärka naturliga rörelsemönster och träna upp stabilitet, rörlighet och koordination.

 

- Redskapen är ungefär samma som vid cirkelfys inomhus men vid träning ute ligger lite mer fokus på kroppsviktsövningar, berättar Claire som är i full färd att förbereda inför kvällens pass. 

 

Utfallskliv, kettlebellswing, armhävningar och marklyft är några av de stationer som kvällens deltagare ska få svetta sig igenom. Under tre varv roterar deltagarna mellan tio stationer med 45 sekunder på varje station. Och det är inte direkt brist på träningssugna denna onsdagskväll.

 

Fyra av de som kommit för att delta i passet är vännerna och syskonen Amanda Häger, 23, Alvin Häger, 23, Jacob Varnauskas, 21 och Ebba Varnauskas, 24. 

- Vi tränar inför Tough Viking i augusti, berättar Ebba och menar att Friskis&Svettis uteträning är ett bra alternativ för studenter. 

4 vänner.
Hopp på äng. Efter att Claire har gått igenom alla stationer dundrar musiken igång och att spara på energi är ingenting att ens fundera över. Det första varvet är ett lugnare varv och går ut på att bana in tekniken i de olika övningarna, så att de utförs på ett säkert och effektivt sätt. Då mycket handlar om rörelsekvalitet med närvaro är det viktigt att få in teknik och hållning. Allt detta med hjälp  av Claire som går runt och hjälper till. Tiden går snabbt och några låtar och vattenklunkar senare är det redan dags för varv två, som blir mer fartfyllt. ”Kom igen, starka gänget!” ropar Claire och visar hur det går att göra benböjen ännu lite jobbigare genom att lägga till ett hopp.

Trots den stora skaran råder ingen direkt platsbrist på den stora gräsmattan. En rocklåt sprider sina toner i den ljumma kvällsluften och det syns att mjölksyran börjar ta över. En man gör djupa och fokuserade armhävningar. ”Yes 33 stycken!” utbrister han och träningsglädjen lyser igenom trots ansträngningen. När passet rundas av med nedvarvning och stretching verkar inte en enda panna vara torr. 

 

- Det är så skönt att träna ute i den friska luften. Det är inte lika instängt och man orkar mer, säger Alvin.

 

- Jaa det är roligt att de lockar in folk på det här sättet. Friskis&Svettis handlar ju om att alla ska vara med, instämmer Amanda. 

 

 

 

Text: Anna Stark