Barbro firar dubbelt upp

05 oktober 2017

Barbro firar dubbelt upp

Med 30 år som ledare på Friskis&Svettis Sollentuna och nyligen 70 år fyllda har Barbro Nord Öhrn många anledningar att fira. En sommardag 1982 fick hon upp ögonen för Friskis&Svettis, som höll jympa i Rålambshovsparken. Idag tränar och leder hon pass flertalet av dagarna i veckan. 

Klockan är elva på förmiddagen och stora salen, som under den passerade timmen varit fylld av Jympa soft-deltagare, börjar tömmas. En kvinna i mörka träningskläder pratar ivrigt. Hon längtar redan till nästa jympapass. Sist av alla kommer Barbro ut ur salen. För henne är träningen en livsstil och själv kan hon inte begripa vad folk gör som inte tränar på Friskis&Svettis. 

Barbros första möte med föreningen var egentligen en slump. Under ett besök i Rålambshovsparken 1982 hörde hon plötsligt musiken från ett jympapass. Det var Johan Holmsäter, grundare av Friskis&Svettis, som höll i träningen och för Barbro var det en ögonöppnare. När Friskis&Svettis, till Barbros stora glädje, en tid senare startade en lokalförening i Helenelundsskolan var hon inte sen med att delta. 

- Jag tyckte att det var veckans höjdpunkt! Jag var alltid först dit och sist därifrån, berättar hon.
Kvinna i träningskläder. 

En kort tid därefter fick föreningen även tillgång till Tegelhagsskolans lokaler. Då fick medlemmarna köa för att få tag i något av de få tilläggskort som gav tillgång till träning i den nya lokalen. Barbro, som råkade bli utan kort, var så besviken och upprörd att hon i tårar besökte Sollentunaföreningens grundare och första ordförande Per-Göran Blixt. Hon fick honom att göra ett undantag så att hon kunde få köpa ett tilläggskort. Lyckan var enorm och efter att ha deltagit på de flesta pass som fanns att gå på fick hon till slut en förfrågan om att bli värd.

- När jag blev tillfrågad var det som att vinna på lotto, säger hon. 

Som nybliven värd fick Barbro både konka på högtalare, göra i ordning hallen och ta emot biljetter till jympapassen för att sedan själv delta i träningen. I takt med att föreningen expanderade och fick ytterligare lokaler blev uppgifterna fler och fler. Snart fick hon som värd samtidigt med medelledaren visa basövningar under pågående medelpass. 

- Det var en riktig utmaning - med det är inte klokt vad man kan göra när man inte ser sina egna begränsningar. 

1987 blev Barbro äntligen ledare för medeljympapassen och idag, 30 år senare, dansar fötterna fortfarande över träningsgolvet. Hon har gått flertalet av Friskis&Svettis utbildningar, varit ledare i Stockholmsföreningen, arbetat administrativt och suttit i styrelsen. Idag leder hon Jympa soft, Flex soft, Indoor Walking soft, Core soft, Cirkelgym Special och har varit med att starta upp Seniorklubben. 
För Barbro innebär träningen rörelseglädje, gemenskap och en god hälsa. 

- Jag anpassar träningen efter min ålder. Det går alltid att ta i mer eller mindre. Jag är lyckligt lottad som klarat mig från skador. Ibland känner jag, som de flesta av oss, vissa krämpor men när jag rör mig och tränar så glömmer jag bort det.  

Visst ser Barbro skillnad i hur Friskis&Svettis i Sollentuna sett ut genom åren. Från att ha varit en mindre förening som hållit till i skollokaler och haft familjära styrelsemöten hemma i vardagsrummen är den idag större med egen lokal samt många flera ledare och motionärer. Nu finns ett större utbud av jympaintensiteter. Dessutom har Spinning, Indoor Walking samt många andra olika gymaktiviteter tillkommit. Teknikutvecklingen har möjliggjort att det är enklare att välja och spela in musik till träningen.

- Jag minns när jag skulle sätta ihop musik till mitt första pass. Jag jobbade hela sommaren för att spela in alla låtar på min kassett, skrattar Barbro.

Ett av hennes härligaste minnen från tiden inom Friskis&Svettis är Steg 1 och 2-kurserna för att bli ledare. Fem dagar i Solbacka respektive Stenungssund avslutades med ett slutgiltigt prov. 

- Vi fick testa olika pass och aktiviteter. Kursledarna var roliga och inspirerande. De lyckades skapa en härlig stämning. Vi höll igång nästan hela dygnet och hann knappt att duscha, haha.

Att Barbro fortfarande, efter 30 år som ledare, är kvar inom föreningen ser hon som självklart. För henne är Friskis&Svettis en plats dit hon går för att träffa vänner och må bra. En plats där alla är välkomna och kan hitta något som passar. 

- Även om jag skulle vara i obalans i livet kan jag gå till Friskis&Svettis och känna mig glad, säger hon och berättar att det ibland blir en fika eller två med de vänner hon träffat i föreningen.  

Men det är inte bara 30-årsjubileum på Friskis&Svettis som firas för Barbro. Hon har precis fyllt 70 år och även det firades stort, både under sitt träningspass där hon blev uppvaktad med sång, och genom att åka på en vandringsresa med sin man till Bad Gastein i Österrike. Livet som pensionär verkar allt annat än lugnt och förutom barnbarn och familj står golf och cykling högt upp på listan. På frågan om hon ibland har tid att i stillhet läsa en bok svarar hon med glimten i ögat.

- Jag läser en bok som heter Hjärnstark – Hur motion och träning stärker din hjärna. Man tränar faktiskt inte bara kroppen utan även hjärnan på Friskis&Svettis! 

Text: Anna Stark