Nytt fartfyllt familjepass

26 januari 2018

Nytt fartfyllt familjepass

Ännu ett träningspass har flyttat in på Friskis&Svettis i Sollentuna. Det barnvänliga passet Familjefys är cirkelträning för barn i åldrarna sex till tolv år tillsammans med  vuxna. Passet är fartfyllt, allsidigt och lekfullt och är uppbyggt av olika stationer där vuxen och barn tränar både kondition och styrka. Cecilia Tapio, en av ledarna för passet, berättar mer. 


Varifrån kommer idén om Familjefys?

 - Passet finns redan i utbudet på andra Friskis&Svettis-föreningar, där det blivit populärt. Silvia, som håller i passet tillsammans med mig, var den första att väcka initiativet i Sollentunaföreningen. Vi har kört passet under sex tisdagar nu och det har kommit 20-25 personer varje gång, berättar Cecilia.

Hur skiljer sig passet från andra familje-/ barnpass på Friskis&Svettis? 

- Juniorjympan har liknande upplägg, med olika stationsövningar. En skillnad är att på Familjefys tränar vuxna och barn tillsammans. En annan skillnad är att passen innehåller olika stationer. Men vissa delar känner man såklart igen. Exempel på övningar i Familjefys är brottning, mountainclimber, balans på yogaboll, diverse konditionsövningar samt situps med klapp.

Hur kombinerar ni träning som passar för vuxna och barn tillsammans?

- Passet är likt Cirkelfys och det går att anpassa vikterna. Konditionsdelen passar för både vuxna och barn. Familjefys innehåller även vissa övningar där deltagarna jobbar med sin egen kroppstyngd. Eftersom barnträning kan vara tufft också för vuxna kan en övning som exempelvis att gå på alla fyra vara jobbig oavsett storlek. Sedan tycker jag att musiken är väldigt viktig och den är anpassad så att den passar alla, förklarar Cecilia.

Beskriv passet med tre ord!

- Rolig träning tillsammans! Familjerna peppar varandra under passet och det är kul att se deltagare som kommer gång efter gång och tycker att passet är jobbigt. Barnen brukar berätta om sina favoritövningar efteråt.

 

Text: Anna Stark