Pia Albinsson

Vem är du
- Jag är en frilansande grafisk designer som utbildat mig till PT. Idrott är någonting jag alltid hållit på med och som barn ägnade jag mig åt handboll, volleyboll och trupp-gymnastik. Jag utbildade mig till jympaledare på Friskis&Svettis 2006 och sedan dess har jag varit både yoga-, spinning-, och flexledare samt individuell tränare. 

Vad kan du bidra med på Friskis&Svettis Sollentuna?
- Eftersom jag inriktar mig på konditionsidrott hoppas jag att det finns ett sug efter det här. Jag vill kunna bidra så att de som tränar hos mig utvecklas. 

Hur kan ett träningspass med dig som PT se ut?
- Jag har gått utbildningen Endurance Personal Trainer, vilken fokuserar på konditionsidrott. Passet brukar vara grenspecifikt där den som tränar vill bli bättre i sin konditionsidrott. Till mig kommer alltifrån nybörjare till rutinerade. Många har som mål att göra en Svensk Klassiker. Vi tränar rörlighet och styrka, med fokus på maxstyrka. Träning av maxstyrka handlar främst om att göra muskeln starkare utan att den blir större. Kroppens nervsystem blir bättre på att rekrytera fler muskelfibrer och de inblandade musklerna i sig blir mer koordinerade. När du tränar maxstyrka ska du träna med tunga vikter och ett fåtal repetitioner och du behöver lång vila mellan varje set. Vikten ska ligga på 80-100% av 1RM, där 1RM innebär så tungt som du orkar lyfta maximalt en gång. Du lyfter två till sex repetitioner och vilar två till fem minuter mellan varje set. Du blir alltså starkare utan att nödvändigtvis få större muskler, vilket passar utmärkt för dem som håller på med konditions- och uthållighetssporter som sin primära träning.

Hur är det att träna med dig?
- Lekfullt och busigt! Med en glimt i ögat vill jag smitta av mig med mitt engagemang och träningsintresse. 

Vilket är ditt bästa träningstips?
- Att lära sig att djupandas. Särskilt inom konditionsidrotter är en effektiv andningsteknik bra för prestationsförmågan. Vi andas ofta högt uppe i bröstet, vilket begränsar syreupptaget och ofta leder till att man blir stel och spänd i ryggen. En bra övning är att lägga en hand på bröstkorgen och en på magen. När du andas in ska magen fyllas ut som en ballong och när du andas ut sjunker den ihop. Handen på bröstkorgen ska ligga stilla och handen på magen röra sig. Om det känns okej så kan du andas enbart genom näsan.
En kvinna i träningskläder.